SSC MTS Tier-I 2017 : Exam Questions


Q1. Which of the following was recently awarded the Bharat Ratna?

Ans. Recent awardee(s): Madan Mohan Malaviya (Posthumous), Atal Bihari Vajpayee

Q2. Which neighbouring country’s second name is Burma?
Ans. Myanmar (Burma)

Q3. 2019 cricket world cup will be held in which country?
Ans. The 2019 Cricket World Cup is scheduled to be hosted by England and Wales, from 30 May to 15 July 2019.

Q4. How many houses are there in Indian Constitution?
Ans- PARLIAMENT OF INDIA. The Constitution of India which came into force on 26 January 1950, provides for a bicameral Parliament consisting of the President and the two Houses known as the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).

Q5. Blindness is caused by?
Ans- Deficiency of vitamin A

Q6. Which of the following roots are not eatable?
(a) Carrot
(b) Radish
(c) Wheat
(d) ??
Correct answer: Wheat

Q7. One question about temperate zone

Q8. Ohm is the SI unit of?
Ans-The ohm (symbol: Ω) is the SI derived unit of electrical resistance.

Q9. Who was the inventor of the barometer?
Ans- Evangelista Torricelli

Q10. Which Vitamin is responsible for Clotting of Blood?
Ans-Vitamin K

Q11. Which of the following lies between Tropic of Cancer & Tropic of Capricorn?

Q12. In which Historic age the Use of Stones started?
Ans-Stone Age

Q13. What happens when Fluoride & Sodium are combined?
Ans-Sodium fluoride

Q14. What is the place of mercury in the solar system?
Ans-The first place. Mercury is a planet in our solar system. It is the smallest of the eight planets. It is also the closest to the sun.

Q15. Which of the following is Greco Buddhist art?

Q16. Constitution came into existence on which date?
Ans- The Constitution of India came into force on 26 January 1950.

Q17. Amalgam contains which main element?

Q18. What is the SI unit of conductance?
The siemens (symbolized S) is the Standard International (SI) unit of electrical conductance. The archaic term for this unit is the mho (ohm spelled backwards).

Q19. What is national income?

Q20. How is NNP calculated?

Q21. Which Scheme is related to physical aid of BPL?
Ans- “Rashtriya Vayoshri Yojana”, a ‘Scheme for providing Physical Aids and Assisted-living Devices for Senior citizens belonging to BPL category’

Q22. Ribs are connected to which part in humans?
Ans- sternum . Humans have 24 ribs (12 pairs). The first seven sets of ribs, known as “true ribs” also known as vertebrosternal ribs, are directly attached to the sternum through the costal cartilage.